Rengetegszer látni, hogy emberek beragadnak olyan kapcsolatokba, amik nem igazán teszik őket boldoggá.
Érzelmi manipuláció, egyoldalú kapcsolatok, fizikai vagy lelki bántalmazás – mindent eltűrünk csak azért, hogy ne legyünk egyedül.

Egyedül.

Mi olyan ijesztő ebben az egy szóban?

Miért van az, hogy félünk egyedül irányítani az életünket és inkább beleragadunk érzelemmentes, vagy akár egyenesen káros kapcsolatokba?

Próbáljuk megnézni közelebbről miért is félünk ilyen mélységesen az egyedülléttől: az oka az evolúcióban keresendő.

Amikor megszületünk teljesen tehetetlenek vagyunk, az életünk kizárólag a gondozóinkon múlik. Ez a félelem a tehetetlenségtől annyira belénk kódolódik, hogy velünk marad akkor is amikor már felnövünk és függetlenné válunk.
Ha ehhez még kapcsolódik néhány traumatikus esemény is akkor végképp nem meglepő hogy félünk az egyedülléttől.

Nem szabad azonban hagynod hogy ez a félelem meggátoljon abban, hogy megvárd az igazi társadat

Ahogy azt sem hagyhatod hogy beragadj egy kapcsolatban, ami nem szolgál téged. Ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk az életben. A párunk megválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk, mert a párkapcsolat hatással van az életünk minden területére.

soha ne szeress olyat, aki úgy bánik veled, mintha átalgos lennél

Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy jobb egyedül lenni, mint egy rossz kapcsolatban. Ugyanúgy fordítva is igaz, minél tovább vagy minőségi, boldog kapcsolatban, annál jobb lesz az általános egészségi állapotod.

Tanulj meg egyedül lenni ahelyett, hogy jelentőségtelen kapcsolatokban ragadnál

Sokan úgy gondolják, azonban egy kapcsolat nem fogja megoldani a problémáinkat.

Könnyebb elterelni a figyelmünket a saját dolgainkról, ha ott van egy rosszul működő kapcsolat, amin rágódhatunk. Azonban ez a szőnyeg alá söprés tipikus példája, a bizonytalanságunk, félelmeink, érzelmeink nem tűnnek el csak attól, mert van mellettünk valaki. A kapcsolatunkra is nagyon rossz hatással lehet, ha tudat alatt a másiktól várjuk hogy boldoggá tegyen, “megjavítson” minket.
Végül ennek az eredménye csak egy mérgező, függő kapcsolat lesz, ahol az eredeti problémáink ugyanúgy megoldatlanok maradnak.

Lehetetlen, hogy valaki kívülről boldoggá tegyen bennünket, amíg belül nem vagyunk azok.

Legyél te a legfontosabb magadnak

Magunknak kell gondoskodnunk a szükségleteinkről, vágyainkról, céljainkról. Sokan ezt önzőségnek gondolják, lássuk miért is fontos “önzőnek” lenni.

Egésznek, teljesnek kell lennünk magunkban ahhoz, hogy jól tudjunk szeretni valaki mást. Ha rendben van a saját belső világunk, ismerjük a céljainkat, megvan a saját identitásunk, akkor lehet a társunk igazán velünk egyenrangú ahelyett, hogy tőle várnánk el hogy boldoggá tegyen.

Ahhoz, hogy ezt elérjük szükség van rá hogy megtanuljunk egyedül lenni, szembenézni a félelmeinkkel és legyőzni őket, olyan dolgokkal foglalkozzunk amiktől teljesnek érezzük magunkat.

Amikor minden a helyére kerül akkor leszel képes egészségesen, biztonságosan, hosszantartóan kapcsolódni valaki máshoz

Ha eljutsz ebbe az állapotba akkor nem azért leszel valakivel mert szükséged van rá, hanem mert értéket ad az életedhez.

Teljes leszel egyedül is, nem fogsz beleragadni egy bántó kapcsolatba, hanem ki tudod várni azt, aki igazán értékel, nem akar megváltoztatni, nem akar manipulálni hogy megkapja, amit akar.

Egy egészséges kapcsolat az egész életedet jobbá fogja tenni, plusz értelmet ad az életednek. Miért is választanád az elégedetlenséget, a szomorúságot amikor dönthetsz úgy is, hogy kivárod a jobb lehetőséget? Miért is pazarolnád az energiádat olyan kapcsolatokra, amik nem tesznek hozzá az életedhez?

Ne gondold azt hogy túl magasak az igényeid, mert olyan valakire vágysz, aki igazán megfelelő a számodra.

Amíg ő megérkezik addig pedig gondoskodj magadról a lehető legjobban, az életben semmi boldogítóbb nincs, mint ha tökéletesen jól és teljesnek érzed magad a saját bőrödben.