Ha beazonosítod az érzelmi evők melyik típusába tartozol az segíthet hogy meglásd mik a gyenge pontjaid és hogy tudnál segíteni ezen.

1, A magányos evő

Senki sem tagadja, hogy az emberi kapcsolatok a legalapvetőbb szükségleteink közé tartoznak. A magányos evőnek hiányoznak a személyes kapcsolatok, barátságok, szerelem, valaki, akivel megoszthatná az életét. A tudósok közvetlen összefüggést találtak a túlevés és a magányosság között. Az egyedül élő emberek átlagosan több zsírt fogyasztanak és kevesebb rendszer van az étkezéseikben. Ennek az egyik oka, hogy a magányosság egy igen erős stressz faktor, mely gyakran huzamosabb ideig fennáll, az étkezés azonban segít kicsit kizökkenteni a monotóniából és így csökkenteni a stresszt, végső soron pedig az evés az emberi kapcsolatok helyettesítőjévé válik.

2, A fáradt evő

A túl kevés alvás közvetlen kapcsolatot mutat a magasabb stressz-szinttel és a túlevés és hízás egyik legfőbb oka lehet. A fáradt evő gyakran érzelmileg és energetikailag is teljesen kimerült. Sok ember tudja is, hogy hajlamosabb cukros és magas szénhidráttartalmú dolgokat fogyasztani amikor fáradtabb – ezzel is próbálva megnövelni az energiaszintet. A kiegyensúlyozott alvási ciklus segít egyensúlyban tartani a leptin (telítettségért felelős) és a ghrelin (éhségért felelős) hormonok szintjét. Sok kísérletben bizonyították, hogy az alváshiány megnöveli az éhségért felelős és csökkenti a telítettségért felelős hormon szintjét, tehát éhesebbnek érzed magad, mint egy pihentető alvás után.

3, Az unatkozó evő

Ez a típus akkor eszik, rágcsál amikor unatkozik, legyen ez az íróasztalnál ülve, vezetés vagy tv nézés közben. Kevesebb figyelmet fordítanak arra hogy mikor esznek vagy hogy mikor vannak tele, az egyetlen dolog ami segít eltölteni az unalmas perceket az a folyamatos rágcsálás. Az unatkozó evőknél az evési ingert kiválthatja még a frusztráltság érzése, a motiváció hiánya, a belső üresség érzése, aztán ezt az űrt evéssel próbálják meg kitölteni. Felmérések szerint az unatkozó evők vannak a leggyakrabban az érzelmi evők között.

4, A szorongó evő

A szorongó evőnél az ingert az aggódás, feszültség, pánik vagy idegesség érzése váltja ki, az evés a feszültség levezetésére szolgál. Azonban a szorongás ilyen fajta levezetése beindíthat egy ördögi kört, ami súlyos étkezési zavar kialakulásához vezethet. Lehet, hogy egy evési roham után bűnösnek, depressziósnak vagy csalódottnak érzi magát, azonban úgy gondolja ez is inkább rendben van, mint elviselni a kezelhetetlennek tűnő szorongást. A szorongás a stressz egyik legerősebb kiváltó oka, ami a hormonrendszerre is hatással van. Ebben az állapotban az éhségérzet szabályozásáért felelős hormonok sem tudnak normális mennyiségben termelődni. A szorongó evők az ételtől várják a felszabadulást.

5, A szociális evő

Ő az, aki mindig más kedvére akar tenni, akár a saját kárán is. Hiába szeretne fogyókúrázni, ezt nem meri elmondani. Szüksége van a társaságra, de az önbizalomhiánya miatt nem meri képviselni az érdekeit, visszautasítani az ételt. Hajlamos arra hogy elnyomja az érzéseit, gondolatait, evéssel palástolja a kellemetlen szituációkat. Ő az, aki sosem mer nemet mondani egy meghívásra, kötelességének érzi, hogy egyen és igyon amikor mások is, nehogy véletlen kiváltsa mások ellenérzését, mert a visszautasítás érzésével nem tud megküzdeni.

6, A jutalmazó evő

Nagyon szorgalmas természetű, hajlamos akkor enni amikor túlhajtott vagy túlterhelt. Sok 40 év feletti nő tartozik ebbe a kategóriába. Szisztematikusan kezeli a feladatokat, végig ragaszkodik a céljához, azonban ha nem kapja meg a megfelelő elismerést, amire vágyik akkor evéssel jutalmazza magát. Az elért eredményeiért jutalmazásul eszik, azonban idővel feszültség forrásává válhat számára ha ezt a jutalmazó rendszert nem tudja megfelelően szabályozni és így könnyedén kialakulhat itt is egy súlyosabb étkezési rendellenesség.

7, A mértéktelen evő

A mértéktelen evő erős fizikai sóvárgást érez a nagyon ízletes, cukros-zsíros, sós-zsíros ételek iránt. A kiváltó oka lehet kémiai függőség valamilyen étel iránt. A kényszeres evőre jellemző a rendszeres falási roham, amikor rövid idő alatt elképesztő mennyiségű ételt töm magába. Ez alatt a roham alatt teljesen elveszíti a kontrollt. A kényszeres evés egy igazolt mentális betegség, ami egészségügyi szakember segítségét igényli.